vrijdag 23 mei 2008

Doden bij zelfmoordaanslag in Khost in Oost-Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag in Haider Khail in de oostelijke provincie Khost in Afghanistan zijn vrijdag zeker 5 doden gevallen. De slachtoffers zijn vier Afghaanse soldaten en een kind. Vier andere soldaten en vier burgers raakten gewond.

Een zelfmoordaanvaller blies zich op in de buurt van een konvooi van het leger op twaalf kilometer van de provinciehoofdstad Khost. Ook in andere delen van het land vielen doden door gewelddadigheden.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahed heeft aan verslaggevers gezegd dat zijn groepering achter de zelfmoordaanslag schuil gaat.

Khaiber Pashtoon, een woordvoerder van de gouverneur van Khost, zei dat de aanslag werd gepleegd in het gebied Haider Khail in het district Ismail Khail.

De Taliban zetten dit soort aanslagen in tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse soldaten in het land maar er vallen hierdoor ook een heleboel slachtoffers onder de burgerbevolking.

De internationale coalitie die door de Verenigde Staten wordt aangevoerd deelde mee dat tijdens een gezamenlijke operatie met het Afghaanse leger in Khost verdachten zijn gearresteerd die van terreurdaden worden verdacht.

De operatie werd uitgevoerd in het district Tere Zayi en was gericht tegen cellen van het Haqqani-netwerk dat verantwoordelijk wordt gehouden voor aanvallen met bermbommen. Er werden wapens en munitie in beslag genomen.

De Afghaanse politie vertelde verder dat vijf Taliban-strijders om het leven kwamen in de zuidelijke provincie Helmand toen een mijn die ze plaatsten explodeerde.

In de noordoostelijke provincie Kunar werd woensdag in het district Asmor
een school getroffen door een raket. Hierbij vond een leerling de dood. Er vielen vier gewonden. De slachtoffers zijn tussen de 8 en 14 jaar oud.

Volgens de Afghaanse regering proberen de Taliban de opbloei van het onderwijs te frustreren. Ze zijn ook tegen onderwijs voor meisjes.

Volgens het kinderfonds UNICEF van de Verenigde Naties hadden vorig jaar 236 aanvallen op scholen en scholieren plaats.

Deze week werd bekendgemaakt dat veel scholen in de zuidoostelijke provincie Ghazni gesloten zijn vanwege de dreiging van geweld.

Volgens een telling van het persbureau Associated Press, die gebaseerd is op cijfers van Afghaanse en westerse functionarissen, zijn er dit jaar in Afghanistan al meer dan 1.200 doden gevallen.

Dit getal wordt nu ongeveer een maand gehanteerd en zal ondertussen aanzienlijk zijn opgelopen.

De VN-rapporteur voor buitengerechtelijk doden zei deze week dat er 500 burgers zijn gedood dit jaar, 300 door de Taliban en 200 bij aanvallen van buitenlandse soldaten.

Voormalig president Burhanuddin Rabbani, die momenteel parlementslid is en het oppositionele National Front leidt, dringt ondertussen aan op onderhandelingen met de Taliban om een eind te maken aan het geweld.

Hij beweert dat de opstandelingen klaar zijn voor een politieke dialoog.

Hij zegt een brief te hebben ontvangen waarin de militanten beweren internationale conventies te zullen accepteren en zich niet zullen verzetten tegen onderwijs aan meisjes.

Geen opmerkingen: